Bewust en onbewust gedrag

Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen:

  • het animale zenuwstelsel: een deel over de wil, waardoor je  bewust in actie kunt komen;
  • het autonome zenuwstelsel (AZS), dat onbewust werkt: Dit stelsel reguleert belangrijke lichaamsprocessen zoals: de hartslag, lichaamstemperatuur, ademhaling, spijsvertering etc.

Ook het AZS bestaat uit 2 delen, afhankelijk van je situatie, -je bent in rust of  in actie-  is het parasympatische of het sympatische deel aan het werk. In rust zijn oa bloeddruk, hartslag en ademhaling normaal en is er tijd om je voeding te verteren. Bij inspanning en stress zien we oa stijging van bloeddruk, verhoging van hartslag en een versnelde ademhaling. je lichaam is niet bezig met verteren  maar geeft alle energie aan het fight-or-flight systeem. (Overleven)

Dé zenuw van het parasympatische* deel van het AZS is de nervus vagus
Als hij goed zijn werk kan doen, reguleert hij rust en stimuleert hij het  verteringsorgaan. De nervus vagus, die ontspringt aan de basis van de schedel wordt geïnnerveerd* tijdens het geboorteproces. Als dat proces verstoord verloopt (er is onvoldoende druk op het schedeltje tijdens de bevalling door een afwijkende stand van het hoofdje of een afwijkende draai van het kind) dan  kan het zijn dat je moeite hebt of houdt met verteren of dat je blijvend last hebt van stresspatronen.

Het lichaam heeft veel mogelijkheden om de vagus alsnog te innerveren*
Je baby kroop bijv. altijd naar het hoofdeinde van de wieg, om zelf druk te zetten op  de schedel. De BSM therapeut zal tijdens het eerste gesprek uitgebreid vragen stellen over het geboorteproces. Wanneer daar opmerkelijke dingen uit komen zal de behandeling zich in eerste instantie richten op het alsnog goed doorkomen van de nervus vagus. Een Impuls geven aan het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

Een gevoel van opgejaagdheid en voortdurende paraatheid
Echter, bij langdurige stress  kunnen er in het lichaam blokkades ontstaan op plekken waar de nervus vagus zijn werk moet doen. Dit geeft een gevoel van opgejaagdheid en voortdurende paraatheid. Dit kan veel klachten geven in het verteringsstelsel en op het gebied van leren en onthouden. Het lichaam blijft in een fight-or-flight-modus staan.  Het hervinden van balans wanneer er fysieke of emotionele klachten zijn, kan liggen in het verminderen van stress door bewegen en het optimaal laten functioneren van de nervus vagus.

 

 

*Begrippen:
Parasympatisch: deel van het autonoom zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
Innervatie: De invloed die de zenuwen hebben op de verrichtingen van de organen, bijvoorbeeld de spierwerking (aansturing).